iGEM (International Genetically Engineered Machine), lielākās starptautiskās sacensības sintētiskās bioloģijas jomā, turpina veicināt starpdisciplināru sadarbību un inovācijas. Jau 20. gadu iGEM nodrošina platformu studentiem, lai paplašinātu zinātnisko atklājumu robežas un izpētītu gēnu inženierijas iespējas. iGEM galvenais mērķis ir veicināt globālu sadarbību sintētiskās bioloģijas attīstībā.

iGEM Latvia-Riga sadarbībā ar Biocatalyst Foundation ar gandarījumu paziņo par savu dalību prestižajā konkursā jau otro gadu pēc kārtas. Balstoties uz pagājušā gada panākumiem, kad komanda ieguva bronzas medaļu Grand Jamboree Parīzē, tās mērķis ir turpināt attīstīt biotehnoloģiju nozari Latvijā un Baltijā.

Šogad iGEM Latvija-Rīga komandā ir divreiz vairāk talantīgu dalībnieku, kas pārstāv Latvijas Universitāti un Rīgas Tehnisko universitāti. Pateicoties entuziastiskajiem mentoriem Jānim Liepiņam un Annai Stikānei no Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta, komanda ir gatava sasniegt jaunas virsotnes.

Jānis Edmunds Daugavietis, pagājušā gada komandas dalībnieks, izteica savu aizrautību, sakot: "Pirmā iGEM projekta laikā es ieguvu prasmes patstāvīga darba organizēšanai laboratorijā un pārliecinājos par konkursa un sintētiskās bioloģijas nepieciešamību dažādu globālu problēmu risināšanā. Šogad šīs zināšanas pielietoju, lai uzlabotu 2023. gada Latvijas komandas sniegumu iGEM."

Risinot būtisko antibiotiku rezistences jautājumu un veicinot jaunu zāļvielu izveidi, iGEM Latvia-Riga strādās pie no augiem iedvesmota rīka ciklisko peptīdu ražošanai. Lai risinātu šo izaicinājumu, komanda sadarbosies ar Organiskās sintēzes institūtu (OSI) un Latvijas Universitātes laboratorijām.

iGEM Latvia-Riga komandas darbības īstenošanu atbalsta MikroTik, Latvijas Universitātes fonds, Latvijas Universitātes Studentu padome, RTU Studentu parlaments un Biocatalyst Foundation.

Lai uzzinātu vairāk par iGEM Latvia-Riga un viņu fundamentālo projektu, sekojiet līdzi komandas sociāliem medijiem vai sazinieties pa e-pastu team@igemlv.org!

 

Dalīties